maandag 12 maart 2018

Huisdieren aan het ziekenhuisbed

Het mooiste moment is als de tekening van een afstandje wordt opgehouden en het baasje zijn trouwe maatje in de ogen kijkt: ontroering en een enorme dankbaarheid!

Huisdieren, wat komen ze vaak ter sprake in het ziekenhuis. In tijden van ziekte kunnen ze zoveel troost en steun bieden, maar door de behandeling zijn het baasje en zijn/ haar maatje weken, soms zelfs maanden gescheiden.

Hoe mooi is het dan als er iemand aan je bed komt met een doos pastelkrijt en zegt: "We gaan je maatje tekenen!" Tijdens het tekenen vertellen de baasjes vol enthousiasme over hun trouwe viervoeter. Stapje voor stapje wordt de karakteristiek gepakt met kleur, vorm en beweging en komt het beestje steeds meer tot leven.

Niet alle patiënten zijn fysiek in staat mee te tekenen, maar meekijken kan altijd. Door het stapje voor stapje tekenen, is het proces in alle rust goed te volgen en wordt de patiënt als het ware in de tekening gezogen. Het mooiste moment is als de tekening van een afstandje wordt opgehouden en het baasje zijn trouwe maatje in de ogen kijkt: ontroering en een enorme dankbaarheid!

Vele huisdieren hebben zo al een plekje naast het ziekenhuisbed ingenomen en geven de patiënt morele support op weg naar herstel. En de gesprekken aan het bed met andere zorgverleners gaan vanaf dat moment natuurlijk ook over het trouwe maatje. Hoe fijn is dat?!

Ik ben benieuwd wat het volgende huisdier wordt wat ik mag pakken met mijn doosje pastelkrijt...
Yvonne Peschier
kunstzinnig vaktherapeut beeldend
www.kunstzinnigetherapie.info
yvonne@kunstzinnigetherapie.info